Het boek

Redding van een heilige

is het tweede deel in de Galileo-reeks door Keigo Higashino. Het is echter los te lezen van het eerste deel, gezien de verhaallijnen niets met elkaar te maken hebben. Ook worden de al bekende personages goed genoeg geïntroduceerd.

Het verhaal begint met Yoshitaka die zijn vrouw vertelt dat hij wil scheiden. Dit is omdat ze al een jaar samen zijn, en zij nog steeds niet zwanger is geworden. Hij wil echter per se kinderen hebben, en dus moet zijn vrouw weg. Zij reageert hierop door naar haar ouders te gaan voor een weekend. Een werkneemster van de vrouw, die later Yoshitaka’s minnaar blijkt te zijn, vindt dat weekend het lijk van Yoshitaka. Hij is vergiftigd via zijn koffie. De vrouw is natuurlijk de ideale verdachte, gezien zij de enige lijkt te zijn met een motief. Vanaf het begin van het verhaal is er echter al de vraag hoe het vergif in de koffie van Yoshitaka is gekomen. Hier lijkt niemand antwoord op te kunnen geven, en dus wordt professor Galileo bij de zaak gehaald. Hij werkt hard aan deze zaak onder het motto dat als je al het onmogelijke hebt geëlimineerd, het resterende, hoe onwaarschijnlijk ook, wel de waarheid moet zijn.

Opvallend aan dit boek is dat er vrij weinig verdachten zijn voor de moord op Yoshitaka. Eigenlijk zijn het er maar twee, de vrouw en de minnaar van Yoshitaka. Toch blijft het tot het einde een mysterie wie het gedaan heeft, doordat de manier van vergiftigen onbekend blijft. Het einde van het boek wordt dan echter wat minder verassend. De mogelijke motieven voor allebei zijn immers al lang bekend.

Het tempo in dit boek is ook vrij traag. Professor Galileo probeert meerdere theorieën uit die het echter allemaal niet blijken te zijn. Van te voren vertelt hij echter nooit wat hij test, omdat hij de rechercheurs niet wil beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat de spanning in het boek nooit echt van de grond komt, en het leesplezier halverwege het boek wel echt daalt.

Hoewel de dader in dit verhaal niet indrukwekkend is en de spanning te wensen over laat, maakt de orginaliteit van het boek een hoop goed. De soms wel heel onwaarschijnlijke theorieën over hoe Yoshitaka vergiftigd is zijn intrigerend en leuk om te lezen. Ook is er duidelijk goed over het plot nagedacht, en die wordt dan ook goed opgebouwd in het boek. Eigenlijk past dit boek naar mijn mening niet in de literaire thriller kast, gezien het thriller gedeelte nog te wensen over laat. Het is meer een boek voor mensen die houden van een goed opgebouwd mysterie met een originele uitkomst. Toch blijft het langzame tempo een doorn in het oog, ondanks het uitstekende plot.

Deze recensie is geschreven door Sara Everhart, 17 jaar, scholier van het Canisius College in Assen

Redding van een heilige / Keigo Higashino / Vertaling door Luk van Haute / Uitgeverij De Geus / 2013 / 320 pag. / ISBN 9789044526042