Mijn mening over

Verraad me niet

is niet zo zwart op wit als het verhaal zelf. In

Verraad me niet

is Michiel getuige van een ernstige mishandeling die zijn broer Wolf pleegt. Michiel is helemaal van slag en komt er al snel achter dat hij een geweten heeft en dat de politie alleen met zijn hulp achter de waarheid kan komen. Het liefst wil hij eerlijk zijn, maar Michiel wordt door Wolf onder druk gezet en blijft met zichzelf worstelen.


Verraad me niet

is een mooi geschreven boek dat zorgt dat je door wilt blijven lezen, maar er zitten ook veel dingen in het verhaal die niet kloppen. Dat het langzaam is geeft niet, maar soms zijn de gedachtegangen van Michiel net iets te lang en gaan daardoor de dingen die niet kloppen opvallen.

Er zijn drie dingen die niet perfect zijn. Als eerste is vanaf de eerste pagina het plot al duidelijk en is het niet spannend meer wat de beslissing van Michiel zal zijn, dat zorgde ervoor dat ik geen kans kreeg om te bedenken wat ik zou doen en dat ik niet zelf afwoog wat zwaarder weegt, broederschap of gerechtigheid. Ten tweede klopt Michiel niet als personage, hij is dertien, maar toch weer niet, dat maakt het moeilijk om je in te leven in zijn gedachten. De woordkeuze en gedachtes van Michiel passen niet bij een puber, hoe slim of volwassen hij ook kan zijn, sommige dingen worden niet gedacht door dertienjarige jongens. Als laatste was Michiel wit en Wolf zwart, er was geen karakterontwikkeling, de scheidingslijn tussen hun goed- en slecht-zijn werd alleen maar duidelijker.

De schrijfstijl van Tessa de Loo is erg fijn, het verhaal is niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk geschreven. Soms gebruikt ze beeldspraak en filosofeert Michiel, maar er zitten ook veel simpele dialogen in het boek. Ondanks de goede stijl van De Loo leefde ik me niet helemaal in, het was soms te afstandelijk, Michiels’ droomdorp in de prachtige nazomer stond soms net iets te ver van mij weg, waardoor ik hem vaak in mijn gedachten opdroeg om het er gewoon maar meteen uit te gooien, hij zou dat vroeg of laat toch wel zou doen.


Verraad me niet

is een mooi boek en goed voor tussendoor, iets dat niet te zwaar is en waar je niet lang over doet. Veel mensen hadden een beter boek van De Loo verwacht en dat maakt me erg nieuwsgierig naar haar andere romans. Met een paar aanpassingen had dit verhaal vele malen beter kunnen zijn en mensen veel beter bij kunnen blijven als een indrukwekkend boek.

Deze recensie is geschreven door Laure Dijkstra, 15 jaar, VWO-scholiere van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer.

Verraad me niet / Tessa de Loo / Uitgeverij Arbeiderspers / 2011 / 192 pag. / ISBN 9789029578721