En een nacht

vertelt het verhaal van Isabelle. Isabelle zit in de knoop met haar leven. Ze zit vast in haar werk, vindt haar vaste relatie saai worden en om het af te ronden ligt haar vader in coma.

En een nacht

gaat over hoe Isabelle omgaat met deze veranderingen in haar leven. Ze doet dat onder meer door contacten te leggen met online vriendjes. Hier komt verandering is op het moment dat haar beste vriendin een relatie blijkt te hebben met één van deze online vriendjes.

Het boek is af en toe vrij moeilijk te volgen. Het boek is geschreven vanuit de ik-persoon van Isabelle. Doordat het leven en de ervaringen van Isabelle chaotisch zijn, wordt het verhaal ook chaotisch. Aan de ene kant zorgt dit ervoor dat je als lezer meer mee gesleept wordt in de geest van Isabelle en de gebeurtenissen op een gelijke manier beleefd als de hoofdpersoon zelf. Aan de andere kant zorgt dit ervoor dat je constant je aandacht bij het verhaal moet houden. Als lezer moet je constant de gebeurtenissen relateren aan wat je eerder gelezen hebt. Verhalen worden zonder aanleiding opeens afgekapt, om vervolgens een stuk verderop in het boek opeens weer verder te gaan. De chaotische schrijfstijl zorgt ervoor dat het moeilijk is om te bepalen wat echt gebeurd is en wat fantasieën of gedachten van Isabelle zijn.

Wat erg leuk is aan dit boek, is de manier waarop gesproken wordt over andere personages in het verhaal. Doordat je meeleest met de gedachten van Isabelle, ervaar je als lezer de andere personages ook vanuit de gedachten van Isabelle. De beste vriendin van Isabelle wordt bijvoorbeeld alleen aangeduid als ‘Depressieve Romantica’. Eén van de onlinevriendjes wordt alleen beschreven als ‘*Dickydick*’. Deze stilistische keuze zorgt ervoor dat je meegaat in de gedachten van Isabelle. Dit boek maakt het echt mogelijk om even uit je eigen leven te stappen en iemand anders te worden voor zolang het boek duurt.

Over het algemeen was dit een erg leuk boek om te lezen. Je krijgt als lezer de kans om jezelf even te verliezen, iets wat ik altijd erg positief vind bij het lezen van boeken. Ondanks dat het een vrij chaotisch boek is, blijft het door het beperkte aantal pagina’s (slechts 237 pagina’s) toch overzichtelijk. Wat mij betreft had dit boek veel langer mogen zijn. Het verhaal biedt de mogelijkheid tot uitbreiding. Er zijn nog onbeantwoorde vragen en niet afgeronde gebeurtenissen. Maar zoals het boek nu is, is

En een nacht

ook al een aanrader.

Deze recensie is geschreven door Sandra Bouten, 21 jaar oud, masterstudent New Media and Digital Culture aan de Universiteit Utrecht.

En een nacht / Elisabeth Steinz / Uitgeverij De Bezige Bij / 2012 / p. 237 / ISBN 9789023474180