Het boek

Vijf

begint met een gevonden lijk van een jonge vrouw op een open plek. Haar handen zijn op haar rug gebonden, en er zijn raadsels op haar voetzolen getatoeëerd. Rechercheurs Beatrice en Florin moeten de zaak onderzoeken. Door de tattoos van de vrouw vinden ze een in plastic verpakte mannenhand, en weer nieuwe aanwijzingen. Een nieuw talent op het bureau wijst de rechercheurs op het nieuwe fenomeen “Geocaching”. Hierbij verzamelen mensen aanwijzingen van anderen om naar iets te zoeken. Dit zijn caches, die op allerlei plekken verstopt kunnen zijn. De moordenaar laat door het boek heen dan ook meerdere sporen achter voor verschillende caches, die vaak leiden tot de dood van nog een slachtoffer.

Dit boek verschijnt in het “Slaughterhouse”, de imprint van Karin Slaughter bij Uitgeverij Cargo, en is even duister en luguber als de boeken van deze schrijfster. Poznanski beschrijft de macabere moorden vrij reëel, met veel bloederige details en expliciete traferelen. Het is dan ook zeker niet voor mensen die niet zo goed tegen smerige beschrijvingen of psychopaten kunnen. Wat het boek nog leuk en een beetje luchtig houdt zijn de privélevens van de recherheurs. Florin probeert een nieuwe relatie goed te houden en Beatrice irriteert zich mateloos aan haar ex. De lijken hebben echter in alle tijden voorrang, dus het onderbreekt nauwelijks het verhaal. Wel zorgt het nieuwe talent dat de recherheurs helpt op het gebied van Geocache voor de broodnodige humor, ook al gaat het over een ernstige zaak.

Wat het beste is aan dit boek is de manier waarop de spanning wordt opgebouwd. Aan het begin is het nog meer een speurtocht, maar als er een tijdsdruk op komt de staan en duidelijk wordt dat elke nieuwe cache een nieuw slachtoffer betekent wordt het tempo verhoogd en is het boek veel spannender. Het hoogtepunt is als het verhaal persoonlijk wordt voor de rechercheur Beatrice, en de moordenaar veel over haar lijkt te weten. Het einde van het boek is een hele grote climax, waar je in een ruk naartoe leest. Het einde is compleet onvoorspelbaar, wat het boek tot het einde erg spannend houdt. Het tempo wordt richting het einde ook mooi geleidelijk opgevoerd, wat de druk van de situatie alleen maar duidelijker en erger maakt.

Dit boek is zeker een aanrader. De spanning wordt er goed opgebouwd, en het plot is heel goed gekozen, met een waardig climax als einde. Dit is een uitstekend boek voor iedereen die even een heel spannend boek wil lezen en wel tegen lugubere moorden kan.

Deze recensie is geschreven door Evelien van de Meer, 16 jaar, scholier van ’t Atrium uit Amersfoort

Vijf / Ursula Poznanski / Vertaald door Bonella van Beusekom / Uitgeverij Cargo / 2013 / 393 pag. / ISBN 9789023473879