Dagen zonder Dulci

is de debuutroman van Deniz Kuypers en gaat over Dulci die van dag op dag verdwijnt zonder een spoor achter te laten. Het verhaal wordt verteld door de jongere zus Sylph. Vanaf de verdwijning moddert iedereen maar wat aan. Niks telt nog, iedereen gaat met de verdwijning op zijn eigen manier om. Zelf zoekt Sylph de eenzaamheid en de rust op. Ze heeft geen vrienden, maar ze heeft er ook geen behoefte aan. Deniz Kuypers verwoordt dit heel mooi. Het is “alsof haar hart een spookschip is geworden dat verdwaald is in een getij van dromen.”

Haar moeder sluit zich thuis op, komt niet meer buiten en wil niet meer praten over Dulci. Ze doet alsof ze nooit bestaan heeft. En als ze dan eens iets leuks doet met Sylph, is ze er met haar gedachten niet bij. Het lijkt alsof ze voortdurend met haar hoofd bij Dulci is. Hierdoor krijgt Sylph het gevoel dat ze niet meer mee telt. Haar vader vlucht het huis uit en drinkt zich liever lazarus op hun oprit dan dat hij naar binnen moet gaan in zijn eigen huis. Op een dag sluit Sylph vriendschap met Morton, ook een eenzaat. Hij is de zoon van Dr. Neumann bij wie ze op aanraden van haar moeder in therapie gaat. Ze ziet er zelf het nut niet van in. Volgens haar zou haar moeder beter zelf een behandeling krijgen..


Dagen zonder Dulci

is een boek vol mysteries die zorgen voor een beklemmende sfeer. Wat is er gebeurd met Dulci? Leeft ze nog? Waar is ze? Waarom is haar vader zelden thuis? Voert hij iets in zijn schild? Is de vriendschap van Morton wel oprecht? Waarom daagt hij plots niet meer op? Tijdens het lezen heb je het gevoel dat er iets niet klopt, maar je weet niet wat. Dit is een boek met een zeer verrassend plot dat blijft nazinderen in je hoofd en dat je niet meer los laat.

Dagen zonder Dulci

is een “must have” op ieders boekenplank!

Deze recensie is geschreven door Inge Voet, leerkracht Nederlands en geschiedenis op het GTI in Beveren-Waas, België

Dagen zonder Dulci / Deniz Kuypers / Uitgeverij Anthos / 2013 / 208 pag. / ISBN 9789041422545