Het verhaal sprak me wel aan: wanneer je een huis hebt, dan is het gelukt. Wat ‘het’ dan precies is weet ik niet, het leven misschien… Marijn is dus op zoek naar een huis. Of eigenlijk ook niet, want ze vertelt de makelaar dat ze een man heeft en ondertussen kraakt ze een woning. Marijn was niet echt wat ik van te voren had verwacht. Ze is labiel, heeft weinig tot geen contact met leeftijdsgenoten en brengt haar dagen vooral door met het rondwandelen met bejaarden. Op de achtergrond wordt er een metrolijn aangelegd en stijgt de zeespiegel.

Haar gedachten springen van hot naar her en waren voor mij soms moeilijk te volgen. Af en toe had ik het idee dat ik twee zinnen had gemist of iets niet had onthouden. Dat vond ik storend, ik kwam daardoor niet lekker in het verhaal. Toch zaten er ook rake observaties of ideeën in. Bijvoorbeeld: Ze eten broodjes met veel sla. Ze hebben er hun handen bij nodig. Ze denkt wat ze vaak denkt: waarom zit niet op elk broodje een kroket? Of: Er zit al een week een worm in de douchebak. Ze is geen meisje dat gilt als iemand ‘spin’ roept, ze is niet bang voor wormen, ze is wel bang voor wormen in een douchebak.

Ondanks dat de zeespiegel stijgt en de stad steeds vaker en meer onder water komt te staan, gaat het met Marijn steeds beter. En dat is fijn want haar gedachten zijn daarom ook veel beter te volgen en gaan minder van de hak op de tak. Ze lijkt weer invloed op haar leven te willen krijgen en begint dingen te ondernemen en plezier te krijgen in het leven. Dat valt haarzelf ook op. Wel zo prettig, dan voel ik me ook niet zo schuldig dat ik haar eerst maar een labiel persoon zonder ruggengraat vond.

Je moet een beetje doorzetten met dit boek. Ik in ieder geval. Maar dan wordt het steeds leuker om het te lezen. Het is een dun boek met korte hoofdstukken. De zinnen zijn ook niet lang en meanderend. In het verhaal zit van alles wat, het is soms grappig, vaak schrijnend en door het stijgende water heeft het ook nog een vleugje dystopie.

Deze recensie is geschreven door Marieke van Zoelen, 25 jaar en afgestuurd aan de HvA – Media, Informatie & Communicatie

Eerst een huis / Cathelijn Schilder / Uitgeverij Nieuw Amsterdam / 2012 / 174 pag. / ISBN 9789046812938