Op een foto expositie over het dorpje Oud-Rekem ziet Kathleen een vroegere schoolvriendin terug. Deze vertelt haar over haar problemen thuis en over haar man Alex, die al jaren een angstpsychose heeft. Hij is over beschermend naar hun dochter Hanne toe. Hanne wordt er gek van, ze mag niets. Niet naar fuiven, niet met vriendinnen een dagje shoppen, helemaal niets! En niet alleen Hanne is zijn bemoeiend gedrag beu, ook haar moeder. Daarom zoekt ze hulp bij Kathleen, een psychologe van beroep. Kathleen wil deze taak wel op haar nemen, het is immers haar job. Maar al snel blijkt dat het niet de doorsnee cliënt is die ze voor zich heeft. Alex’ verleden speelt hierin een grote rol. Zijn verleden lijkt zijn leven helemaal overgenomen te hebben. Alex vindt het bezoek bij deze psychologe dan ook maar niets en stelt zich terughoudend op. Hij lost niets over zijn verleden, maar Kathleen merkt dat er veel meer aan de hand is dan een gewone moeilijke jeugd. Wat zit Alex toch dwars?

Ondertussen is Alex door zijn vrouw uit het huis gezet. Ze geeft haar dochter nu ook meer vrijheid en Hanne heeft de kans om naar haar eerste fuif te gaan. Zolang Alex niets verandert, is hij niet meer welkom thuis. Maar wat er eigenlijk aan de hand is –en datgene wat Alex zo verborgen houdt én waarom hij zo over beschermend is – is dat hij al jarenlang dreigbrieven krijgt. Al zo’n 25 jaar lang. 25 jaar was het geleden. De feiten allang verjaard, maar nog lang niet verwerkt. En deze brieven verwijzen telkens terug naar zijn verleden en wat er toen gebeurd is….


Laat me los

is spannend van de eerste tot de laatste bladzijde. Het boek leest dan ook vlot doordat je wil weten wat er in het verleden gebeurd is. Telkens kom je een beetje meer te weten tot halfweg het boek. Dan komt de wraakactie…. Anja Feliers laat zeer goed de details uitkomen en beschrijft haar personages alsof je ze in het echte leven zou kennen. Het boek is zeker de moeite waard en ik zou het zelfs tot één van mijn lievelingsboeken willen benoemen. Zeker lezen dus!

Impressie boekpresentatie

Laat me los


http://youtu.be/3cT8c6JDsiE

Deze recensie is geschreven door Lina Verluyten, 15 jaar, scholier van het Pius X College in Tessenderloo

Laat me los / Anja Feliers / Uitgeverij Manteau / 2012 / 298 pag. / ISBN 9789022327623