De titel

Het Bamischandaal

wekte mijn interesse, ik ben nogal een voorstander van vreemde verhalen en mysterieuze teksten. Totdat ik de achterkant van het boek las. ‘Eten’, ‘seks’ en ‘vrouwen’ leken de hoofdthema’s van dit ogenschijnlijke boek voor mannen. Een typisch geval van “eerst lezen, dan geloven”, maar dan met een vage gedachte of het bij mij in de smaak zal vallen. Ik kan behoorlijk goed tegen mannenboeken en vind ze hier en daar ook nog best vermakelijk, toch sla ik met enige twijfel de eerste bladzijde om.


Verliefde gek


Het verhaal begint met een karaktervol personage: J. Kessels uit Tilburg. Kessels is verliefd en wel op het nichtje van de plaatselijke Chinees. Hij zit dan ook niet voor niets wekelijks zijn portie bami te eten in het restaurant waar zij werkt. Na enig introductie van de verliefde gek maakt de lezer kennis met Peer Sonnemans, een oude vriend van Kessels. Hij komt achter de verliefdheid van zijn oude vriend en kan zijn oren niet geloven. Hij hoort ook nog eens dat Kessels naar het walhalla van China, namelijk Shanghai, is afgereisd om de liefde van zijn leven achterna te gaan. Sonnemans wordt boos en haalt notabene de auteur van het boek zelf, want het kan allemaal, over om mee te gaan naar Shanghai. Hun vriend achterna.

Al met al wordt de trip natuurlijk een grote seksueel getinte vakantie. Voor de auteur van het boek zelf uiteraard. Sonnemans komt er iets minder gelukkig van af. Terwijl Thomése constant in dromenland is met de billen van ene “Det”, toevallig ook uit het zuiden van het land en die toevallig fietsen verhuurt in Shanghai, kan Sonnemans en de heer Kessels niet vinden en geen seksueel verzetje regelen. Het is verder natuurlijk een behoorlijk mannenavontuur vol met hilarische en vieze grappen, wat in principe een prima basis is voor een vermakelijk boek. Totdat we als lezer de zoveelste keer kennis moesten maken met het feit dat Thomése echt helemaal weg is van de billen van “onze Det” en we de zoveelste beschrijving moeten lezen van haar ronde achterwerk. Misschien moet ik daar een man voor zijn om dat tientallen keren te kunnen lezen zonder dat het me irriteert.


Boek als tussendoortje


Een pluspunt aan het boek is de platte, maar vermakelijke beschrijving van de personages. Zo ben ik absoluut nieuwsgierig geworden naar de verliefde Kessels die zijn leven in Tilburg, met de lekkere bami, aan de kant schuift om vieze bami te eten in Shanghai. Ook de anderen hebben mijn interesse gewekt. Ergens heeft Thomése ook wel weer de humor om zichzelf goed te verwennen met een vrouw aan de andere kant van de wereld, terwijl zijn maat, die nota bene zijn ticket heeft betaald, achterblijft met wat rare Duitse toeristen. Daarnaast is de humor lekker plat, wat af en toe absoluut op je lachspieren werkt. Het Bamischandaal is prima als een tussendoortje, net als de wekelijkse bami voor Kessels.

Het Bamischandaal / P. Thomése / Uitgeverij Atlas Contact / 2012 / 256 pagina’s / ISBN 9789020413458