door Nicky Boesen en Merlijn Mascini

Eva Moraal debuteerde onlangs met het spannende boek

Overstroomd

, die de bijzondere relatie volgt tussen twee jongeren in een toekomst waarin het hele land overstroomd is. De ene, Max, behoort tot de Natten, de bevolkingsgroep die bij de grote overstroming het onderspit delfde en nu in armoede leeft, terwijl de andere, Nina, een Droge is, en dan wel de dochter van de gouverneur. Wij spraken Eva in Rotterdam.

Eva begon, zoals iedereen, als kind al te schrijven. Ze schreef toen met pen en papier; haar vader was doodsbang dat zij de nieuwe dure computer in huis kapot zou maken, dus veel keuze had ze niet. Als kind las Eva ook veel. Zij hield toen van bijvoorbeeld van Thea Beckman en Tonke Dragt. Op de vraag,

Welke schrijver is nu jouw inspiratie of zou je graag ontmoeten?

kon Eva nu geen antwoord geven. Later vertelde Eva wel over de standenmaatschappij in kamp Westerbork, waar zij voor haar studie Geschiedenis veel onderzoek naar heeft gedaan. Hier waren er net zoals in het boek ‘wadlopers’; onderdrukten die voor de onderdrukkers werkten. Misschien dat Eva zich toch daardoor heeft laten inspireren? Door haar geanimeerde vertelling denken wij van wel.

Het schrijven begon bij Eva met korte verhalen. Later begon zij iets langere verhalen te schrijven, maar nog niet echt romans. Pas toen zij besloot mee te doen aan de National Novel Writing Month, een jaarlijks project in november waarin aspirerende schrijvers in een maand een roman schrijven, schreef zij haar eerste echte boek. Dit werk, dat gaat over een meisje die uit een flat valt, op een hond, en later de eigenaar ervan ontmoet, heeft ze nog thuis; ze weet nog niet of ze het ooit zal publiceren. Beter eerst maar zien hoe haar debuut bevalt!


Lijken de personages in het boek op jou, of op mensen om je heen?

, vroegen wij Eva. Ze moest lachen en toen moest ze heel hard nadenken en toen besloot ze dat dat niet het geval was, of dat als het wel zo was, het in ieder geval niet bewust was gegaan. Maar de woedeaanvallen die Max wel eens heeft kon ze heel goed aanvoelen op het moment dat ze ze schreef.

We hebben Eva ook nog een aantal ‘lastige’ vragen gesteld. Als het land inderdaad zou overstromen en het zo zou worden als in haar boek beschreven staat, zou zij dan liever een Natte of een Droge zijn? Wij hebben nog nooit iemand zo moeilijk zien nadenken over een gesloten vraag in een interview op een koffieterrasje in Rotterdam. Aan de ene kant lokt het veilige en rijke van het Droog zijn haar wel, maar aan de andere kant zijn de Natten wel erg gemeen tegenover de Drogen. “Vanuit de luxe positie van de buitenstaander is het makkelijker de underdog te zijn dan degene die anderen onderdrukt. Dit dilemma komt ook in het boek voor”, zegt Eva.

Eva is natuurlijk nerveus, en benieuwd naar hoe haar boek ontvangen zal worden. Dit weerhoudt haar er echter niet van lekker door te schrijven! Ze vertelde ons dat ze altijd wel aan het schrijven is – dat was dan ook haar tip aan aspirerende schrijvers, om geen dag voorbij te laten gaan zonder dat je schrijft. We zullen dus naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst meer van Eva Moraal horen!

Lees ook de


van Floor Verhoeven over

Overstroomd

.