In het boek

Suikertand

vertelt Selena Frome het hoofdpersonage hoe zij beland is bij M15 en hoe ze Tom Haley ontmoet. Het verhaal begint bij het begin, maar zoals ze zelf zegt is er niet veel te zeggen over haar jeugd en tienerjaren dus gaat ze daar snel door. Zo komt ze bij de universiteit waar ze een relatie krijgt met Jeremy, hij stelt haar voor aan Tony Canning een docent van hem. Selena moest van haar moeder wiskunde studeren maar is eigenlijk meer geïnteresseerd in boeken. Wanneer Jeremy toegeeft dat hij homo is begint ze een affaire met Tony. Elk weekend spreken ze af en laat hij haar allemaal politieke artikels en literaire boeken lezen en bespreken. Tot hij op een dag een vergissing maakt en zijn vrouw alles ontdekt. Hij verbreekt alle contact, maar regelt haar toch nog een job interview. Later krijgt ze te horen dat hij gestorven is. Ze gaat naar London en wordt aangenomen bij M15, de geheime dienst van Engeland. Ze raakt bevriend met Shirley Shilling die nadat ze weigert informatie over Selena door te geven ontslagen wordt.

Na een paar maanden krijgt ze eindelijk een grote opdracht. De organisatie ‘Suikertand’ sponsort verschillende jonge schrijvers, zonder dat die weten vanwaar het geld werkelijk komt. De opdracht voor de veelbelovende jonge schrijvers dient om mensen aan te moedigen om voor een vrije wereld op te komen, middels van hun artikels. Selena haar opdracht is om de laatste schrijver T.H. Haley genaamd te overtuigen om deze sponsering aan te nemen. Hij is een romanschrijver die ze voor de verandering erbij willen. Nadat hij het aanbod aangenomen heeft beginnen ze een relatie, maar Tom weet niks van haar geheime beroep en opdracht. Tot alles in de krant onthuld wordt.

Het boek heeft een interessant verhaal, maar om eerlijk te zijn was ik de draad al snel kwijt. Er wordt veel verwezen naar dingen van vroeger waar ik eigenlijk niets van weet, zo wist ik bijvoorbeeld niet wat M15 was. Ik heb dan ook lang over dit boek gedaan. Als 15 jarige zou ik het je niet aanraden, maar iemand die veel weet over de politiek van de jaren 70 en over de geheime dienst van toen in Engeland zal het zeker interesseren. Tenslotte moet ik nog toegeven dat ik eerder het liefdesgedeelte heb begrepen, maar het ware verhaal van

Suikertand

niet.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 15 jaar scholier aan het Pius X College te Tessenderloo

Suikertand / Ian McEwan / vertaald door Rien Verhoef / Uitgeverij De Harmonie / 2012 / 416 pag. / ISBN 9789076168449