Een beklemmende roman over liefde, geluk en vrijheid


Sommige boeken zijn in staat om je beet te grijpen en je een fictieve wereld in te trekken. Je wordt een andere wereld ingezogen en wanneer je opkijkt, moet je eerst even tot jezelf komen.

Room

van Emma Donoghue is zo’n boek waarbij je met ieder hoofdstuk verder de wereld van de personages wordt ingetrokken.


Room

vertelt het verhaal van Jack en zijn moeder. Samen wonen zij in Room (Kamer), een ruimte van ongeveer 3,3 bij 3,3 meter met geluidsdichte muren en een deur die altijd op slot zit. Voor Jack, die geboren is in Kamer, is Kamer de hele wereld. Buiten Kamer is niets, alleen Old Nick die af en toe ’s avonds langskomt, en alles wat Jack op tv ziet, is niet echt. Althans, dat heeft zijn moeder hem altijd verteld. Maar wanneer Jack vijf jaar oud wordt, wordt hij nieuwsgieriger. Hij heeft vragen die zijn moeder binnen haar web van leugens niet goed kan beantwoorden en langzaam maar zeker komt de waarheid naar buiten: Jack’s moeder is ontvoerd als jonge vrouw en wordt sinds die dag gevangen gehouden in Room door Old Nick. Samen smeden moeder en zoon een plan om te ontsnappen, zodat Jack’s moeder opnieuw in vrijheid kan leven en Jack voor het eerst van echte vrijheid kan genieten. Maar de weg naar vrijheid blijkt alles behalve gemakkelijk te zijn.

Emma Donoghue heeft geen thriller geschreven, maar een psychologische roman over liefde, geluk en vrijheid. Het boek draait om de relatie tussen moeder en zoon, en hoe deze relatie wordt beïnvloed door de omgeving. Het boek stelt de moeilijke vraag of Jack en zijn moeder gelukkiger en hechter zijn in Kamer of in de buitenwereld.

Room

is geschreven vanuit het oogpunt van de vijfjarige Jack en zijn kinderlijke onschuld en onbegrip maken het verhaal nog aangrijpender. Hij begrijpt niet waarom zijn moeders broer niets van hem wil weten en waarom zijn moeder zo verlangt naar de buitenwereld. Hij wil alleen zijn moeder.

Ondanks dat de nadruk niet ligt op gevangenschap en ontsnapping, laten de beschrijvingen van het leven in Kamer een onaangenaam gevoel achter. Misschien omdat het boek niet uit het niets is ontstaan, maar is geïnspireerd door de zaak van Josef Fritzl die de kelder van zijn huis omtoverde tot een gevangenis waar hij zijn eigen dochter jaren lang vasthield en misbruikte.


Room

is het zevende boek van Emma Donoghue en een internationale bestseller. Het boek is genomineerd voor verscheidene prijzen, waaronder de belangrijke Man Booker Prize en Orange Prize for Fiction. Donoghue heeft ook verschillende (internationale) prijzen gewonnen met haar boek.

Room

is ook in het Nederlands verschenen, maar ook erg goed leesbaar in het Engels. Doordat het is geschreven vanuit het oogpunt van de jonge Jack, is de gebruikte vocabulaire eenvoudig.Deze recensie is geschreven door Tina Bruinsma, 24 jaar, zij heeft in 2012 de opleiding Engelse Taal en Cultuur afgerond aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Room / Emma Donoghue / Uitgeverij Picador (Londen) / 2010 / 321 pag. / ISBN 9780330519014

Room verscheen in een vertaling van Manon Smits als ‘Kamer’ bij Uitgeverij Mouria / 333 pag. / ISBN 9789045802664