Het Levende Labyrint

begint in het tweede schooljaar van Alexa aan de Verborgen Universiteit. Na een vakantie in Nederland, waar alles vertrouwd en tegelijkertijd zo vreemd was, wordt ze opnieuw geconfronteerd met het talent dat ze van haar vader geërfd heeft, en daardoor met de vragen over haar verleden. Ze probeert te achterhalen wie haar vader was en of er meer achter zijn dood zat dan een auto-ongeluk. Als ze erachter komt dat hij en zijn zus de laatste maanden van hun leven betrokken waren bij een geheim onderzoek naar een zeventiende-eeuwse musicus/magus neemt het onderzoek haar leven over. Er blijken figuren te zijn die koste wat het kost willen voorkomen dat de waarheid boven tafel komt – wie kan ze nog vertrouwen?

Wat zo goed is aan de boeken van Natalie Koch, is dat ondanks alle vreemde gebeurtenissen ook het ‘gewone leven’ van Alexa naar voren komt, met onzekerheden, vriendschappen en concertbezoeken. Een aantal magistrale scènes liggen als juweeltjes binnen het verhaal en hoewel al die stukjes soms maar losse eindjes lijken, komt bijna alles uiteindelijk bij elkaar. Bijna alles, want net als in het echte leven gebeuren sommige dingen gewoon. Het is ook knap dat het boek blijft trekken, ondanks het feit dat Alexa een behoorlijk onsympathiek figuur kan zijn. Het feit dat de zus van haar vader, Eleanora, zo’n belangrijk aandeel heeft in dit boek speelt daarbij een rol, net als sommige bijrollen die eigenlijk veel interessanter (en complexer) zijn dan Alexa zelf, die vaak nogal naïef, egocentrisch en soms gewoon vervelend kan zijn.

De hoofdpersonages zijn dan ook niet altijd het sterkste element in deze boeken. Sommige ontwikkelingen zijn te abrupt of ongeloofwaardig en vaak blijven ze een beetje oppervlakkig. Er zijn een aantal uitzonderingen hierop, zoals Rafiel en in zekere mate ook Matthews – ik ben dan ook benieuwd of die een grotere rol gaan spelen in het derde en laatste deel van deze serie. Wat Koch wel heel goed weet te vangen zijn politieke spelletjes, spanningen in relaties en personages die toch anders blijken te zijn dan ze op het eerste gezicht lijken.  Daarnaast ademt het boek de sfeer van achterafstraatjes in Londen en heb je het gevoel dat je ‘het echte leven’ van Alexa leert kennen – hoewel de vraag blijft hoe ze -zonder ooit iets aan school te doen- haar dubbele vakkenpakket haalt.

Deze ongeloofwaardigheden zijn echter makkelijk te vergeven, telkens wanneer je de bladzijde omslaat en weer een juweeltje ontdekt, een scene zo prachtig beschreven dat het je niet kan schelen dat het irrelevant lijkt te zijn voor de hoofdlijn van het verhaal. Het beste is nog, dat ook deze  scenes uiteindelijk in elkaar passen op een manier die het verhaal een onverwachte complexiteit geeft. Al met al is

Het Levende Labyrint

geen boek dat je nooit meer los laat, maar het is zeker de moeite waard om het te lezen – er zijn veel elementen waar je achteraf met plezier aan terug kunt denken.

Het Levende Labyrint / Natalie Koch / Uitgeverij Querido / 2012 / 624 pag. / ISBN 9789021442440