Een Bruidsjurk uit Warschau


gaat over Marlena (Lena), een typisch meisje van het Poolse platteland. Ze is 25 en, tot zorg van haar bemoeizuchtige moeder, nog niet getrouwd. Er waren wel mannen die interesse in haar hadden, maar dat was nooit wederzijds. Dit verandert als Lena op de terugweg uit Warschau Natan ontmoet, een knappe Amerikaanse journalist die haar leven op zijn kop zet. Ze komt in Nederland terecht en reist uiteindelijk, als een ander persoon, terug naar haar geboorteplaats. Op deze weg spelen drie mannen een belangrijke rol. Drie mannen die allemaal op een andere manier van haar houden. En een kind, die met zijn koppig stilzwijgen aandacht afdwingt.Een bruidsjurk uit Warschau


is niet bepaald mainstream. Het is meer een beschrijving van een aantal jaar uit iemands leven dan een zeer verhalend boek en geen van de hoofdpersonen is echt sympathiek – met iedereen is iets aan de hand wat hen vormt. Dat maakt hen wel weer nteressant. Onderweg spelen grote thema’s een rol, zoals verlangen, geluk en herinnering. Het gaat over zelf richting geven aan je leven en het effect daarvan op je omgeving, over initiatief nemen en zelfsabotage. Het staccato taalgebruik onderstreept Lena’s moeite zich met de wereld om haar heen te verbinden en is daarmee erg op zijn plaats, hoewel het voor de lezer even wennen kan zijn. Het boek intrigeert en het ontbreken van een grootse ontknoping of slotscène draagt eraan bij dat je het verhaal mee blijft nemen.

Een bruidsjurk uit Warschau

zou daarmee terecht literair genoemd kunnen worden en daar moet je wel van houden. Het is in ieder geval verfrissend. Maar juist door het literaire karakter van het boek stoorde ik mij erg aan de taalfouten in het boek. Ik zou zeggen: voor de 2

e

druk nog even langs een redacteur sturen, dan kan ik het zonder twijfel aanbevelen!

Een bruidsjurk uit Warschau / Lot vekemans / Uitgeverij Cossee / 2012 / 208 pag / ISBN 9789059363410