“Ik zocht en zocht, maar vond haar niet. Toch was ik al meer van Sonja te weten gekomen, gewoon door over haar te dromen.”. Is de liefde van Aat voor de trambestuurster met de lange golvende rode manen meer dan een grote droom?

Door de Liefde Toegetakeld

vertelt het verhaal van de ietwat vreemde hoofdpersoon, een man van middelbare leeftijd, die hevig verliefd wordt op de trambestuurster van een tram in Rotterdam, Sonja.

Wanneer de tramlijn wordt opgeheven en Sonja van de aardbodem lijkt verdwenen, wordt het hoofdpersonage langzaamaan gek. Hij moet en zal Sonja vinden om zijn liefde aan haar te kunnen verklaren. Hij loopt door de straten van Rotterdam op zoek naar zijn onbereikbare liefde, stationeert zich voor winkels waar Sonja graag komt, gaat naar een gala van het trambedrijf waar ze voor werkt en ontpopt zich langzaam tot een waanzinnige stalker met een “gouwe jassie”, een kledingstuk die hij tot het eind van het verhaal niet meer uittrekt. Hij komt erachter dat Sonja een man aan haar zijde heeft, waar hij absoluut niets van moet hebben. Het hoofdpersonage blijft Sonja zoeken en zoeken en vindt haar af en toe, voornamelijk in zijn eigen dromen en waanbeelden. In de tussentijd koopt hij elke dag de plaatselijke alcoholboer leeg en begint hij flink af te takelen. Hij verliest zichzelf letterlijk in de liefde, de liefde takelt hem af. Zo wordt hij vaker wakker in het park dan in zijn eigen huis, omdat hij Sonja moet vinden. Zijn droombeelden over Sonja worden alsmaar idyllischer, aan het eind van het verhaal droomt hij over een relatie met zijn Sonja. Hij komt tot de conclusie dat hij moet ontwaken uit zijn droomwereld. Een donker verhaal zonder een goed eind, maar wat fantastisch geschreven!


Door de Liefde Toegetakeld

is een minimaal verhaal met maximale details, absurditeiten, jaloezie, liefde, angst, haat en hilariteit. Ceelen weet het redelijk droevige verhaal op een amusante manier te beschrijven. De personages zijn tot in detail uitgewerkt. Na het lezen van een kwart van het boek heb ik al precies een idee hoe het hoofdpersonage, Sonja en de dikke man met zijn toverviool eruit moeten zien. Ceelen gebruikt daarnaast zijn pagina’s om uitgebreid over verschillende gebruiksvoorwerpen of menselijke uiterlijkheden te schrijven. Een van de belangrijkste hiervan is het “gouwe jassie” van het hoofdpersonage, die hij koste wat kost aan moet houden, want “zo zal hij opvallen voor zijn Sonja”. Zelfs wanneer het buiten snikheet is of wanneer het jasje er niet meer uit ziet, blijft hij hem dragen. Een ander detail wat Ceelen uitgebreid beschrijft is het haar van Sonja: golvend, lang en vooral dieprood.

Het verlangen van het hoofdpersonage kan niet intenser worden beschreven dan Ceelen heeft gedaan. We worden meegetrokken met mooie woorden en absurdistische zinnen en nog vreemdere waanbeelden in het proces waar het hoofdpersonage door heen gaat. Een prachtig boek voor iedereen die de mindere kanten van de liefde ooit heeft gekend, maar ook voor een ieder die het nog mag ontdekken.

Een leuk detail is dat dit verhaal op dit moment wordt verfilmd. Filmmaakster Ari Deelder won vorig jaar met dit scenario de Lang Rotterdams competitie van het Rotterdam Media Fonds, waardoor zij de mogelijkheid had om haar scenario te kunnen verfilmen. De film zal begin 2013 in premiere gaan op het International Film Festival Rotterdam.

Deze recensie is geschreven door Liv Krake, 22 jaar, Liv is tekstschrijver bij Textbroker Nederland

Door de Liefde Toegetakeld / Aat Ceelen / Uitgeverij Nieuw Amsterdam / 2007 / 128 pag. / ISBN 9789046802137