‘Grappig, ik dacht altijd dat jullie – al die mensen die sociaal boven aan de ladder stonden – zo’n simpel, volmaakt leven leidden. Alles leek altijd zo gemakkelijk voor jullie.’ Liz Valchar – mooi, populair en rijk – is bijna achttien en viert haar verjaardag met haar zes beste vrienden op het jacht van haar vader. ’s Nachts wordt ze wakker van een vervelend en luid gebonk dat afkomstig is van het achterdek van de boot. Niemand anders lijkt wakker te zijn of ook maar iets te horen. Liz gaat kijken waarbij ze tot de schokkende ontdekking komt dat het geluid veroorzaakt wordt door een lichaam, dat tussen de steigers en de boot gekneld zit. Maar het is niet zomaar een lijk, het is háár dode lichaam.

Eerst is Liz getroost door de aanwezigheid van een jongen die haar kan zien, maar als het duidelijk wordt dat hij ook dood is en het iemand was die ze, gedurende haar hele leven, een loser vond, is ze niet meer zo gelukkig met zijn aanwezigheid. Er zijn ook nog andere dingen die ze moet verwerken. Ze moet het verlies van haar eigen leven accepteren en toekijken naar het verdriet van haar familie en vrienden. Gevangen zitten in een voor – nog levende – mensen onzichtbare wereld met het gezelschap van de irritante Alex. En dan is er nog een probleem met haar herinneringen, die ze op heel onverwachte momenten kan betreden, toekijkend naar haar jongere en levende zelf. Maar ze kan zich de belangrijkste gebeurtenissen van haar leven niet meer herinneren, inclusief die laatste momenten van haar leven.

Liz en haar vrienden waren enorm populair op school, ze werden anders en beter door de leerkrachten behandeld en ze pestten de niet-populaire medeleerlingen. Alex, de jongen met wie ze nu opgescheept zit, vertelt haar een paar dingen over Liz en haar vrienden. Hierdoor komen er weer enkele herinneringen naar boven en krijgt ze de slechtste kanten van zichzelf te zien. Maar Liz had problemen, ernstige problemen. Haar moeder stierf als gevolg van een eetstoornis toen Liz negen was. Liz heeft enkele flashbacks over haar leven met haar moeder en ziet hoe ongezond haar moeders obsessie met eten was.

Haar vader hertrouwde al snel na de dood van haar moeder. Hierdoor kwamen er geruchten over een vroegere affaire en dat de stiefzus van Liz, Josie, wel eens een halfzus van Liz zou kunnen zijn. Maar er is veel meer aan de hand dan dat ik hier uitleg. Liz ontdekt langzamerhand hoe ze nu precies aan haar einde is gekomen en wat haar leven te maken had met de dood van Alex.


Between

was een spannend en aangrijpend boek. Hoewel het einde van het verhaal en dus ook de beschrijving van het einde van Liz’ leven niet heel verwonderlijk was, vermoedde ik al van bij begin wat de doodsoorzaak van Liz was. Ik was wel behoorlijk geschrokken van het einde van Alex’ leven ondanks dat ik zijn levensafloop wel eerder had kunnen weten, als ik me meer vragen had gesteld bij de verbondenheid tussen Liz en Alex. Een negatief punt over dit boek: de samenvatting van het boek vertelt niets over de ‘’geesten’’ die voorkomen in het boek. Als ik dat geweten had, had ik

Between

waarschijnlijk niet gelezen. Maar al bij al vond ik het toch wel een goed verhaal.

Deze recensie is geschreven door Lina Verluyten, 15 jaar, scholier aan het Pius X College te Tessenderlo

Between / Jessica Warman / Vertaling Ineke Lenting / Uitgeverij van Goor / 2012 / 348 pag. / ISBN 9789047516767