(Deze recensie werd geplaatst in 2012 door Marianne)


The Fault in Our Stars

– het langverwachte, en veel geprezen nieuwe boek van John Green – is bijzonder. De schrijver heeft er tien jaar aan gewerkt om dit meesterwerk tot stand te brengen, en dat is te merken. Het boek gaat over heel veel dingen tegelijk: over Amsterdam, over musea van moderne kunst, over America’s Next Top Model en over wat we op deze wereld achterlaten als we dood zijn. Maar het vertelt vooral het verhaal van Hazel en Augustus, twee jongeren die elkaar ontmoeten bij een praatgroep voor jonge kankerpatiënten.

Drie jaar geleden werd Hazels leven ongeveer opgegeven, maar dankzij een nieuw medisch wonder is haar leven nu nog een onbepaald stukje uitgerekt. Augustus is zijn been kwijtgeraakt, maar daarmee gelukkig ook zijn kanker. Hun onderlinge aantrekkingskracht is nauwelijks te negeren, toch weigert Hazel aanvankelijk iemands ‘tijdbom’ te worden. Desondanks deelt ze haar lievelingsboek met Augustus,‘An Imperial Affliction’ van Peter Van Houten, dat gaat over de zieke Anna wiens verhaal midden in een zin eindigt. Augustus kiest ervoor om zijn Wens, die hij nog tegoed had, te besteden aan een reis met Hazel naar Amsterdam, op zoek naar de auteur, om hem te vragen hoe het de personages vergaat na het einde van het boek. Dat loopt echter, zoals zo veel andere dingen, totaal niet als verwacht.

John Green bewijst in dit boek weer zijn enorme vermogen om het denken en doen van personages op een eerlijke, echte, intelligente, maar toch humoristische wijze te beschrijven. Ik vind het ontzettend mooi en goed aan dit boek hoe erg het niet over kanker gaat; het gaat over jonge mensen, die hun weg in het leven proberen te ontdekken, ook al moeten ze er ook rekening mee houden dat die zomaar op een dood einde uit kan lopen. Hazel en Augustus zijn ongelofelijk sterke personages, die je bij je wilt houden, om nog oneindig veel kleine oneindigheden mee te beleven.

Het is ook een boek dat het verdient over- en overgelezen te worden, waarvoor je echt de tijd wilt nemen om het te laten bezinken, en dat je heel graag wilt delen. Na de eerste keer lezen is het verhaal al ontzettend indrukwekkend, maar wanneer je terugkomt zijn er nog veel meer dingen te ontdekken. De ontelbare overkoepelende thema’s en verwijzingen maken het steeds weer boeiend om het verhaal nog eens mee te maken.

Ondanks de ziekte die het leven van de hoofdpersonen beheerst is

The Fault in Our Stars

is geen zwaar boek, het is af en toe een verdrietig boek, maar ook een hilarisch boek en een leerzaam boek; het sleept je door alle emoties heen. Zoals Markus Zusak op de achterflap blurbt is dit John Green op zijn best: “You laugh, you cry, and then you come back for more.”

Hieronder volgen twee links: een naar de boektrailer en een naar een video waarin John het eerste hoofdstuk voorleest

Deze recensie is geschreven door Marianne de Heer Kloots. Marianne is 18 jaar en zit in 6 gymnasium van het Baudartius College in Zutphen.

The Fault in our stars / John Green / Dutton Juvenile Publ. / 2012 / 336 pag. / ISBN 978-0525478812

Een weeffout in onze sterren / John Green / Vertaling Inez Platzer / Uitgeverij Lemniscaat / 2012 / 256 pag. / ISBN 9789047704560