Met het eerste hoofdstuk van

Massa

, waarin de jonge dertiger Margot haar tijd uitzit in een cafeetje om aan haar schoonmaakster te ontkomen, zit je vrijwel direct goed in de situatie. Geen saaie hoofdstukken die je aan het begin van sommige boeken nog wel eens tegen bent gekomen. Het verhaal draait om Margot die het in het begin erg moeilijk heeft met het vinden van een leuke vaste baan. Na wat mislukte pogingen, gaat ze opnieuw solliciteren voor een baan. Dit keer voor het bedrijf Blurred inc. In het begin lijkt dit een heel onschuldig baantje; ordenen van informatie dat zonder enige structuur in een bestandje is gepropt.

Vanaf het tweede hoofdstuk kom je achter het verhaal van het bedrijf. Spionnen, hightech snufjes en geld zijn belangrijke thema’s in dit bedrijf. Zodra de eerste moord in het verhaal beschreven wordt, voel je gewoon al aan dat Margot ook in dit soort gevaarlijke situaties terecht zal komen. Dit gevoel wordt versterkt als Margot in een volgend hoofdstuk de vraag krijgt of ze door wil gaan met het ordenen van informatie zoals ze voorheen deed, of dat ze echt iets voor het bedrijf wil betekenen. Uiteindelijk kiest ze voor het tweede en verandert haar leven drastisch. Ze wordt op het vliegtuig gezet naar Hongkong, met later nog meerdere bestemmingen in het buitenland.

In

Massa

lees je hoe belangrijk macht en geld voor sommigen is en wat daar allemaal voor gedaan wordt. De beschrijvingen van de nieuwste snufjes op het gebied van technologie waren erg interessant om te lezen. Ook de hoofdstukken die zich afspeelden in het buitenland waren een dikke plus, omdat je op deze manier niet steeds in dezelfde omgeving zit. Je wordt mee op reis genomen en dat zorgt ervoor dat je door wil blijven lezen.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in economie en politiek is dit boek absoluut een aanrader. Ikzelf ben (nog) niet heel erg thuis in deze twee zaken, maar toch was het voor mij een heerlijk boek om te lezen. Ook recente gebeurtenissen zijn in het boek verwerkt, zoals bijvoorbeeld de rellen in Londen. Dit zorgt voor een boek dat zich afspeelt in het heden en wat het inbeelden van de situaties makkelijker maakt, althans dat deed het voor mij. Ik kan in ieder geval zeker zeggen dat dit boek in mijn top 5 van beste boeken komt die ik heb gelezen.

Deze recensie is geschreven door Darren den Boer, 19 jaar, scholier van RSG ‘t Rijks in Bergen op Zoom.

Massa / Joost Vandecasteele / De Bezige Bij Antwerpen / 2012 / 250 pag. / ISBN 9789085423362