Denk je bij circus meteen met afschuw aan oude knorrige leeuwen, trieste clowns en iets te glitterige pakken? Dan heb ik goed nieuws voor je. In het Cirque des Rêves vindt je namelijk niets van de bovenstaande dingen. Want het Cirque de Rêves is anders, heel anders. Om te beginnen is het open van zonsondergang tot zonsopgang. En er is niet één tent, maar een oneindig aantal tenten. Niemand kan je precies vertellen hoeveel eigenlijk, behalve dan Celia en Marco, aangezien zij degenen zijn die tenten creëren. Om te beschrijven wat voor magisch er in de verschillende tenten te zien is, heb ik geen woorden om het zo mooi te beschrijven als de schrijfster. Wel kan ik verklappen dat er een prachtige ijstuin is en een tent die volledig bestaat uit poëzie. Een ander ding is dat alles, maar dan ook echt alles in de tent zwart-wit is.

Nu is dit wat de bezoekers van het circus zien, maar achter dit ongewone circus gaat een strijd schuil. De strijd tussen de leerlingen van magiërs Hector en Alexander. Zij strijden om wie de beste leerling heeft. En de prijs? De winnaar blijft leven. Waar de twee magiërs echter geen rekening mee hadden gehouden, is dat hun leerlingen verliefd zouden worden. Alleen kan het spel niet gestopt worden. Er moet een winnaar komen.

Een heerlijk verhaal met mensen van wie je wilde dat je ze zou kennen. Zoals de tweeling Tara en Lainie. Voordat ze bij het circus kwamen hebben ze veel baantjes gehad, waarover ze alleen praten als ze dronken zijn en zich er niet voor schamen toe te geven ooit bibliothecaressen geweest te zijn. De heer Friederick Thiessen maakt de mooiste klokken en andere mechanische dingen zoals een carrousel met een ademende griffioen. En zo zijn er heel veel kleurrijke personages, die door Erin Morgenstern allemaal echte personen zijn geworden.

De sfeer in het boek is dromerig zonder zweverig te zijn. Veel van het verhaal wordt tussen de regels door verteld. Leuk is dat je na het lezen van een hoofdstuk langzaamaan steeds meer ontdekt van wat er speelt achter de schermen in het circus.  Nachtcircus is een sprookje met een magisch tintje. Na het lezen van dit boek hoopte ik dat het niet verfilmd zal worden. De beelden van een film kunnen nooit beter zijn dan de beelden die je zelf maakt tijdens het lezen. Toch wordt het boek verfilmd. Een duivels dilemma dus voor later.Het Nachtcircus / Erin Morgenstern / vertaald door Dennis Keesmaat / Uitgeverij De Bezige Bij / 2011 / 432 pag. / ISBN:9789023465690