Glijvlucht

van Anne-Gine Goemans; ik vind het nu al jammer dat ik het boek uit heb. Een prachtig en bijzonder boek met een verhaal waar je helemaal in meegezogen wordt en waarnaar je, zoals Peter Buwalda het zegt, heimwee krijgt zodra je het dichtslaat.

Glijvlucht

is een boek met bijzondere en betoverende hoofdpersonen, die allemaal hun eigen bijzondere kenmerken hebben. Stuk voor stuk voegen ze iets toe aan het verhaal en zorgen ze ervoor dat het verhaal meeslepend wordt. We hebben Gieles Slob die ganzen traint in zijn achtertuin; Willem Slob, de ietwat stugge, vogel liefhebbende vader van Gieles die op het vliegveld werkt; Oom Fred, ‘de huisman’ met kruk die in het taoïsme gelooft en, zoals hij het zelf zegt, meedeint als een rivier; Meike, het gothicmeisje uit Brabant met piercings, zwarte jurken en een getatoeëerde traan op haar gezicht; Ellen Slob, de mensheid reddende moeder van Gieles die in Afrika voor kooktoestellen zorgt; Super Waling, de ontzettende dikke nieuwe vriend van Gieles in een scootmobiel met een bijzondere achtergrond, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Deze hoofdpersonen maken het verhaal realistisch en laten zien dat iedereen zijn eigen keuzes maakt en dat iedereen zijn eigen verhaal heeft.

In dit boek draait het om ganzen en vliegtuigen. Het verhaal gaat over Gieles Slob, hij woont samen met zijn vader Willem, moeder Ellen en zijn vaders tweelingbroer Fred naast een landingsbaan. Zijn moeder is het grootste deel van de tijd afwezig omdat zij vrijwilligerswerk in Afrika doet. Gieles vindt dit niks en bedenkt een operatie om zijn moeder voortaan thuis te houden; Meesterlijke Reddingsactie 3032. Hij zal zijn moeder met hulp van zijn geliefde ganzen redden en op die manier een held worden. En feit is, dat mensen graag bij helden in de buurt zijn. Helden zijn heel belangrijk voor Gieles. Terwijl Gieles zijn ganzen traint voor deze reddingsactie sluit hij een bijzondere en ontroerende vriendschap met de veel oudere Super Waling en, via internet, met Meike. Super Waling geeft Gieles het gevoel dat er naar hem geluisterd wordt, hij krijgt aandacht, iets wat hij misschien van zijn moeder mist.

Het verhaal wordt verteld vanuit Gieles, een veertienjarige jongen. Dit maakt het heel ontroerend. Je leest hoe hij zijn ganzen traint om zijn Meesterlijke Reddingsactie 3032 uit te voeren, hoe hij vriendschap sluit via internet, hoe hij zich eerst eigenlijk schaamt voor Super Waling maar hem daarna begint te bewonderen (ook Super Waling is in Gieles’ ogen een held), hoe hij 2 gevonden ganzen op zijn kamer verzorgt en wat voor bijzondere band hij ontwikkelt met het kleinste gansje Wallie. Ook lees je hoe hij verliefd wordt op Meike en hoe hij over haar fantaseert. In dit boek zitten serieuze onderwerpen. Het gaat over hoe landschappen veranderen, hoe ze, in de ogen van sommigen, verminkt worden. Het gaat over onze geschiedenis, wie er voor ons op deze grond rondliepen en wat voor keuzes zij gemaakt hebben. Het gaat ook over de keuzes die wij nu maken en wat voor invloed die hebben op ons leven. Het gaat ook over de invloed die onze omgeving op ons heeft, dat kan de leefomgeving zijn maar dat kunnen ook je ouders of vrienden zijn. Dit wordt allemaal gezien vanuit de veertienjarige Gieles en dat maakt het dat dit boek niet zwaar of negatief wordt. Er wordt een iets kinderlijkere en luchtigere kijk op de dingen gegeven terwijl de zaken toch echt naar voren komen. Het mooie is dat er zowel over zijn verliefdheid en opwinding gesproken wordt als over de problemen die er rond de landingsbaan zijn.In het boek zitten verhalen over Sophia en Ide Warrens, Super Walings voorouders. Deze verhalen zijn door Super Waling geschreven. De verhalen spelen ten tijde van de drooglegging van het meer en gaan over de grond waarop zich nu het verhaal van Gieles plaatsvindt. Dit is bijzonder, er zit dus ook een stuk historie in het boek. Aan de ene kant is het boek heel actueel en komen er ook veel moderne dingen in naar voren, maar er wordt ook een achtergrond, een geschiedenis gegeven. Dat vind ik heel mooi gedaan.

Al met al is het een opgewekt boek, niet langdradig en fijn om te lezen. Het boek is bijzonder, origineel, hartveroverend, humoristisch, echt Hollands en het heeft ook nog eens een prachtige cover. Het is jammer om het boek dicht te slaan, maar je slaat het wel dicht met een goed gevoel.

Deze recensie is geschreven door Rhea van der Dong.

Glijvlucht / Anne-Gine Goemans / Uitgeverij De Geus / 2011 /  409 pag. / ISBN 978904451006 5