Een tijdje geleden stond op onze schoolsite een oproep voor leerlingen die graag een boek lazen. Of ze een boek wilde lezen voor De Leesfabriek om er daarna een recensie over te schrijven. Ik vond het wel een leuk idee en een goede oefening om recensies te schrijven. Tot mijn teleurstelling was het boek niet zoals ik verwacht had, en dat maakte het minder leuk om te lezen. Het is natuurlijk niet zo dat het daarom niet een leuk boek voor jou is, daar moet je natuurlijk zelf achter komen. Het boek telt 301 bladzijdes, dus voor snelle lezers is het binnen een paar dagen uit te krijgen. Het boek is ook verfilmd, en werd enthousiast ontvangen door filmcritici. Ik heb de film zelf niet gezien, dus kan er niet veel over zeggen.


Submarien

, geschreven door Joe Dunthorne, is een coming-of-age roman over de vijftienjarige jongen Oliver Tate. Het verhaal speelt zich af in Wales in het jaar 1997. Je volgt Oliver in zijn dagelijkse ontwikkelingen en gedachten. De gedachten van een vijftienjarige, gecompliceerd en verwarrend, wordt in dit boek vooral gericht op woordkennis, seks, het overleven van een depressieve vader en een moeder die vreemd gaat. Er is niet veel goeds te zeggen over Oliver, hij doet mee aan pesterijen van een dik meisje en verbrand haar dagboek. Hij breekt in in het huis van de man waarmee zijn moeder vreemd zou gaan. Het verhaal op zich is interessant, maar de manier waarop het is geschreven maakt het lezen minder aantrekkelijk. De inhoud is te uitgebreid beschreven, waardoor het zeer langdradig overkomt. Ook de manier waarop het geschreven is, maakt het minder fijn om te lezen. Het is moeilijk uit te leggen op wat voor manier het vervelend geschreven is, en dat zal ook voor iedereen anders zijn. Ik vond het moeilijk om mijn aandacht erbij te houden en me in te leven in het verhaal. Ook de titels van de hoofdstukken zijn een vraag op zich. Woorden zoals Apostasie, wat afvalligheid of geloofsverzaking betekent, en Botanisch, wat verwijst naar de botanische tuin waar hij altijd wandelde met Jordana en haar hond. Verschillende hoofdstukken zijn ook vernoemd naar plekken waar hij is geweest. Ook begint Oliver een logboek te schrijven wat later een dagboek wordt. Hij begint iedere dag met een woord en de betekenis ervan. Woorden zoals: exunguleren, wat nagels of hoeven knippen of bijsnijden betekent, en retraite. Of het boek iets voor jou is, kun je te weten komen door het zelf te lezen.

Voor liefhebbers van trailers:Deze recensie werd geschreven door Nicky Boesen van het Blaise Pascal College in Zaandam

Submarien / Joe Dunthorn / vertaald door Theo Scholten en Onno Voorhoeve / Uitgeverij Contact / 2011 / 304 pag. / ISBN 9789025436629