Geen

Romeo en Julia

, maar toch ook heel erg fijn.

Elk jaar resulteert het

Jonge  Jurymagazine

in een lijst met boeken die ik wil lezen. Dit jaar stond

Jij tegen mij

van Jenny Downham bovenaan  die lijst. Zodra een boek wordt vergeleken met

Romeo en Julia

heeft het mijn aandacht. Ik ben hopeloos romantisch  en romantischer dan

Romeo en Julia

wordt het niet. Nu weet ik niet of de vergelijking helemaal terecht is, maar  een mooi boek is

Jij tegen mij

zeker.

Het verhaal gaat over de Mickey en Ellie. Ze zijn smoorverliefd  op elkaar, maar er gebeurt nog veel meer. Het zusje van Mickey zegt dat ze verkracht is door de broer van Ellie. De familie van Ellie is rijk en met een  dure advocaat staat haar broer na twee weken al weer op straat. Er komt nog wel  een rechtszaak, maar dat moet geen probleem zijn. Wanneer er een feestje wordt  gehouden om die vrijlating te vieren, wil Mickey verhaal gaan halen. Mickey  krijgt Tom niet te spreken, maar raakt aan de praat met Ellie. Het is liefde op  het eerste gezicht, alleen weet Ellie niet dat Mickey de broer is van Karyn. De ontwikkeling van de liefde tussen Mickey en Ellie is  mooi. Mickey is een echt

player

en  wat hij nu voor Ellie voelt is helemaal nieuw, hij heeft geen idee hoe hij hier  mee moet omgaan. Ellie is onzeker en kan zich niet voorstellen dat een stoere en aantrekkelijke jongen voor haar zou vallen. Toch wordt de liefde tussen de  twee steeds sterker.

Ondertussen gaat het in de families steeds slechter door de  naderende rechtszaak. In het huis van Ellie heerst er een waanzinnig optimisme, terwijl Ellie er eigenlijk helemaal niet zeker van is dat Tom niks gedaan  heeft. Met Karyn gaat het steeds slechter en omdat hun moeder elke dag laveloos  van de drank in bed ligt, dreigt Jeugdzorg in te grijpen. Mickey doet zijn uiterste best om het gezin draaiende te houden, maar daardoor dreigt hij wel  zijn baan te verliezen.

Dit klinkt misschien allemaal zwaar en depressief, maar dat  is het niet. Het is heel verfrissend om een onderwerp als verkrachting niet  vanuit het perspectief van het slachtoffer te zien, maar vanuit de  familieleden. Wat doe je als je broer ervan wordt beschuldigt een meisje te  hebben verkracht of je zusje zegt te zijn verkracht, maar door niemand wordt  geloofd? Gelukkig gloort er hoop vanaf het moment dat Mickey en Ellie elkaar  ontmoeten. Wanneer alles slecht gaat, dan kan alleen liefde je weer helpen om hoop te hebben.

Jij tegen mij | Jenny Downham | Vertaald door Mariëtte van Gelder | Uitgeverij Mouria | 2010 | 366 blz. | ISBN 978 90 458 2631 8

Deez recensie is geschreven door Marieke van Zoelen, student aan de Hogeschool van Amsterdam