Van sommige boeken wordt je helemaal blij, en ‘19 x Katherine’  van John Green is wat mij betreft zo’n boek. Als we Colin Singleton , erkend wonderkind,  leren kennen heeft hij net zijn highschooldiploma gehaald en voor de negentiende keer door een meisje dat Katherine heet, gedumpt. Hij staat op het punt om naar zijn zoveelste slimmekinderenkamp te gaan, maar zijn beste maar ook enige vriend Hassan neemt de enig juiste beslissing en stapt met Colin de auto in, het onbekende tegemoet. Al snel stranden ze in het gat Gutshot,ontmoeten daar Linsey en  Katherine, krijgen een baantje en belanden in hilarisch beschreven avonturen. Waarom is het leuk om over een hoogbegaafd jongen, depressieve jongen te lezen? Omdat Colin met zelfspot en veel zelfkennis zijn eigen situatie en die van anderen kan weergeven. Hij heeft een verrassende kijk op het leven, waar anagrammen en wiskunde een grote rol spelen, maar die voor hen met een IQ ònder de 200 in vele komische voetnoten en een aanhangsel (dat zoals alle aanhangsels, natuurlijk louter facultatief is) duidelijk worden gemaakt. Colin is met al zijn hoogbegaafdheid, een erg innemende jongen, en de vrienschappen waarover je in dit boek kunt lezen, zou je zelf ook wel willen hebben. ‘That’s wat friends are for’ zou het thema van dit sprankelende boek kunnen zijn. Voor iedereen die ‘Het grote misschien’ al gelezen hebben, een waardige opvolger, voor anderen een absolute aanrader.