Lenny en haar oudere zus Baily zijn opgevoed door hun Omie en Oom Big. Hun moeder, Paige, is al lang geleden verdwenen. Hoewel ze nog wel een vage hoop hebben dat Paige ooit terugkomt zijn ze gelukkig met wat ze hebben, totdat Baily plotseling en onverwachts overlijdt. Een hartprobleem waar niemand van wist werd haar fataal. Iedereen is in diepe rouw met dit tweede verlies. Lenny lijkt helemaal door te draaien.  Baily was in haar ogen de levenslustige motor van de familie. Ze hebben altijd plechtig beloofd elkaar nooit in de steek te laten en Lenny voelt zich dan ook erg in de steek gelaten door haar zus. Het vriendje van Baily, Toby, is er natuurlijk ook kapot van, maar als ze troost zoeken bij elkaar en dit plotseling eindigt in passioneel zoenen weet ze dat ze iets doet dat echt niet kan. Ze voelt zich schuldig, maar telkens weer drijft het gemis hen naar elkaar toe en Lenny weet niet goed hoe hiermee om te gaan. Tegelijkertijd is ze vreselijk verliefd geraakt op Joe, een nieuwe leerling op school. Hij heeft een goddelijke lach en speelt fantastisch gitaar. Ze bloeit helemaal op, zeker als ze merkt dat Joe ook in haar is geïnteresseerd. De troost die ze vindt bij Toby is echter een sta-in-de-weg voor het geluk dat ze met Joe deelt. Als Joe plotseling opduikt en Toby en Lenny in een innige omhelzing aantreft keert hij zich van haar af. Lenny’s wereld lijkt nu helemaal in elkaar te storten…

Als je dit zo leest zou het weer zo’n chicklit boekje kunnen zijn met veel tranen en smachten. Hoewel de tranen en het smachten er zeker in voorkomen is het echt geen simpel meidenboekje. De rouw van Lenny is echt en diep. Dat wordt door de debuterende auteur, Jandy Nelson, overtuigend neergezet. De gedichten die Lenny aan haar zus schrijft en overal achterlaat maken duidelijk hoe moeilijk ze het heeft. De gedichten zijn een mooi middel om het verdriet te illustreren en diepte te geven. De psychische pijn die Lenny elk moment ervaart is duidelijk voelbaar. Maar daar tegenover het intense geluk dat ze beleeft met Joe een prachtig middel om Lenny haar balans weer te laten vinden. Dat had heel plat gedaan kunnen worden. Maar de manier waarop dat beschreven wordt maakt dat ‘De hemel begint bij je voeten’ een knap debuut is, dat met veel inlevingsgevoel sterk conflicterende gevoelens beschrijft.